Michelin restaurant

De grootste onderscheiding die een restaurant kan krijgen is de Michelinster. Elk jaar worden er aan restaurants over de gehele wereld sterren uitgedeeld die te maken hebben met de beoordeling van het gehele restaurant. Het heeft dan niet alleen te maken met het voedsel, maar ook met de bediening en andere zaken. Vaak worden de restaurants stiekem beoordeeld door anonieme personen die zich niet bekend zullen maken aan het restaurant.

Michelinster

Als restaurant zijnde ben je vaak erg blij met een Michelinster. Je mag je zelf dan een Michelin restaurant noemen wat een hele eer is. Daarnaast hoort er vaak een stukje goede pers bij die zorgt voor nog meer aanloop naar het restaurant. De sterren worden elk jaar uitgereikt door de officiële michelengids. Dit is een boekje dat ooit bedacht is door bandenmaker Michelin om chauffeurs aan te geven waar de restaurants waren die echt de moeite waar zijn om eens te bezoeken. Dit is langzamerhand gegroeid tot de gids die het nu is geworden.

De Michelinster wordt per stuk uitgedeeld met een maximaal aantal sterren van 3. Elke ster heeft een eigen omschrijving waarom deze horecagelegenheid dit aantal sterren krijgt:

1- Een uitstekende keuken in zijn categorie.

2- Een verfijnde keuken die een omweg waard is.

3- Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is.

Michelinsterren in Nederland

Ook Nederland heeft een aantal restaurants met 1, 2 of 3 Michelin sterren. De bekendste hiervan is de Librije die maar liefst drie sterren bezit. In totaal zijn er drie restaurants in Nederland die drie michelinsterren bezitten. Dat zijn dus de Librije en daarnaast de Leest en Inter Scaldes. Er zijn in Nederland in totaal 19 restaurants die twee michelinsterren bezitten. In 2019 zijn hier twee restaurants bijgekomen. Dat zijn: Pure C in Cadzand en Sabero in Roermond. Van de restaurants met 1 ster is er momenteel een lijst met maar liefst 85 restaurants. Elk jaar komen er meestal en aantal bij, maar vallen er ook een aantal af.

Er zit ook een keerzijde aan de ster. Wanneer een restaurant een ster heeft verdiend wil hij deze natuurlijk ook behouden. Vaak is de ster ontvangen een makkelijkere taak dan de ster te behouden. Dit komt omdat er meer druk zit op het feit dat het restaurant natuurlijk geen ster wil verliezen. Wanneer dit wel gebeurd kan dit negatieve pers met zich mee brengen en kan het zijn dat een restaurant daardoor minder omzet draait. Een ster ontvangen is dus erg fijn voor een restaurant, maar de moeilijkste taak start dan pas.

Tot slot

Wanneer restaurants op een bepaald niveau werken, kunnen zij dus een michelinster ontvangen. Dit restaurant wordt hierdoor vernoemd in de zogeheten michelingids en kan goede pers met zich meebrengen. Nederland bezit ook een aantal michelin restaurants. Een ster behouden is moeilijker voor een restaurant dan een ster bemachtigen.

Bron: Wolfslaar restaurant