Afvallen? Graag! Maar dan wel verantwoord

Velen willen graag wat gewicht verliezen, maar slechts weinigen doen ook daadwerkelijk de moeite om zich goed te informeren. Vaak kiezen ze het eerste dieet dat hen aanspreek, volgen ze dit voor enkele weken of zelfs maanden en verliezen snel een hele hoop kilo’s . Helaas winnen ze deze kilo’s vervolgens weer allemaal terug zodra ze hebben besloten dat ze genoeg gewicht verloren hebben en dat het nu wel weer hoog tijd is hun dieet stop te zetten en terug hun oude eetgewoonten op te nemen.

Het is al lang geen geheim meer dat geleidelijk gewicht verliezen op lange termijn veel beter en gezonder is dan snel gewicht te verliezen want de kans dat je al dit verloren gewicht en meer in een mum van tijd weer bij zal komen is erg groot.

Als je op een gezonde manier gewicht wil verliezen, dan is het belangrijk dat je jezelf voorziet van de correcte informatie en dat je kiest voor een gezond dieet die je op lange termijn vol kan houden. Strenge diëten beloven en bieden inderdaad veel gewichtsverlies in korte tijd maar deze diëten zijn helaas ook heel moeilijk vol te houden.

Vergeet dus die top tien gekke crash-diëten die je tegenwoordig wekelijks in elk tijdschrift kunt vinden want in dit artikel stellen we je kort enkele bekende diëten voor die je toestaan verantwoord af te vallen.

Afvallen

1. Het koolhydraatarm dieet

Bij het koolhydraatarm dieet beperk je de inname van koolhydraten. Koolhydraten worden namelijk omgezet in suikers en vervolgens in vet. Dit betekent dat het nuttigen van suikerrijk snoep, gebak, koekjes, brood, graan, rijst en chips uit den boze is bij het volgen van dit dieet. Ook wortels, fruit, bonen en erwten zijn erg rijk aan koolhydraten en dus te vermijden.

2. Het eiwitdieet

Een andere naam voor het eiwitdieet is het proteïne dieet. Dit dieet is erg populair en helpt je om redelijk rap en toch blijvend gewicht te verliezen, zonder dat je voortdurend een knagend hongergevoel hebt. Eiwitten vind je in vlees, vis, zuivel, groenten, fruit, zaden en noten en dit zijn dan ook de voedingsmiddelen die je voornamelijk zult eten tijdens het volgen van een eiwitdieet.

Om overconsumptie van cholesterol te vermijden is het beter om na enkele jaren over te stappen naar een ander gezond dieet, zoals het vegetarisch dieet, het Atkins dieet of het Be-Slank dieet. Let wel op, bij het kiezen van een dieet, dat deze geen zoetstoffen of e-nummers bevat.

3. Het vegetarisch dieet

Het vegetarisch dieet is een dieet zonder vis, schaaldieren en vlees. Volgens ‘Gezond’ zijn er veel voordelen verbonden aan dit dieet, zoals onder andere een lagere bloeddruk, minder kans op botontkalking en minder kans op nier-en/of galstenen. Belangrijk bij het volgen van dit dieet is dat je ervoor zorgt dat je geen tekort hebt aan ijzer, calcium, vitamine B12 en vitamine D2. Deze tekorten kun je vermijden door middel van het nemen van voedingssupplementen en door gevarieerd te eten. Recepten om je op weg te helpen vind je hier.

Zoals je ziet bestaan er veel verschillende soorten diëten die je helpen op een gezonde manier af te vallen. Het ene dieet zweert bij het vermijden van koolhydraten, terwijl het andere dieet dit dan wel weer toelaat. Belangrijk is dat je een dieet kiest waarvan je weet dat je het meerdere maanden vol kunt houden. Want het slechtste en meest ongezonde aan diëten is het zogenaamde jojo-effect. Zorg er dus voor dat je blijvend op je gewicht blijft letten en vermijd crashdiëten.